Εκτύπωση Αποστολή
Enquire about this Project
Χάρτης Περιοχής & Πληροφορίες

  

Το Πέρα Χωριό-Νήσου είναι χωριό της επαρχίας Λευκωσίας στην Κύπρο. Βρίσκεται στο νότιο μέρος της επαρχίας. Συνορεύει με το Δάλι, Κοτσιάτη, Αλάμπρα, Λατσιά, Τσέρι και Αγία Βαρβάρα. Αποτελείται από δύο κοινότητες, τη Νήσου και το Πέρα Χωριό, τα οποία έχουν ξεχωριστή αυτοδιοίκηση αλλά κοινό Κοινοτικό Συμβούλιο, το Κοινοτικό Συμβούλιο Πέρα Χωριού-Νήσου. Ο συνολικός πληθυσμός του χωριού ανέρχεται γύρω στους 4000 κατοίκους, περίπου 1600 για τη Νήσου και 2400 για το Πέρα Χωριό. Καταλαμβάνει έκταση περίπου 13.558 σκαλών, 7.102 σκάλες στην περιοχή της Νήσου και 6.456 σκάλες στο Πέρα Χωριό.

Η Νήσου απέχει από την πρωτεύουσα , γύρω στα 15 χιλιόμετρα. Είναι κτισμένη στη βόρεια όχθη του ποταμού Γιαλιά σε σημείο που σχηματίζεται καμπύλη στη ροή του ποταμού. Ο παλιός δρόμος Λευκωσίας – Λεμεσού διασχίζει το χωριό από τη μέση, ενώ ο νέος δρόμος-αυτοκινητόδρομος, διπλής κατεύθυνσης, διέρχεται από τα βορειοδυτικά του χωριού, ευρισκόμενος σε περιοχή που κτηματικά ανήκει στην κοινότητα. Η Νήσου γεωγραφικά βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της Κύπρου, σε πολύ πλεονεκτική θέση όσον αφορά και τη σύγχρονη συγκοινωνία, αφού μέσα σε 10 λεπτά μπορεί κάποιος να φτάσει στη Λευκωσία, ή τη Λάρνακα και 35 λεπτά στη Λεμεσό, λόγω κυρίως των διερχομένων αυτοκινητοδρόμων και του παρακείμενου κόμβου.

 Η κεντρική της θέση συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της περιοχής και ως εκ τούτου λειτουργεί αυτόνομα καθότι υπάρχουν όλων των ειδών υπηρεσίες και καταστήματα που εξυπηρετούν την κοινότητα και τα γύρω χωριά. Ο δρόμος που ενώνει το Πέρα Χωριό με το Δάλι (Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'), είναι μια ιδιαίτερα εμπορική οδός με διαφόρων ειδών καταστήματα όπως ειδών ένδυσης, εποχιακών, ηλεκτρικών ειδών, εστιατόρια, καφετέριες, αρτοποιεία, Τράπεζες, πρατήρια βενζίνης, κλπ. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται όλων των ειδών επιχειρήσεις όπως Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, δικηγορικά γραφεία, ελεκτικά γραφεία, υπεραγορές, φαρμακεία, εργαστήρια κλπ.

Επίσης καλύπτονται όλες οι βαθμίδες της παιδείας όπως βρεφοκομικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια καθώς επίσης και ιδιωτικές σχολές. Υπάρχουν γήπεδα και άλλοι χώροι για αθλοπαιδειές.

Συνοπτικά η περιοχή Πέρα Χωρίου και Νήσου παρέχει υπηρεσίες για όλες τις ανάγκες και την ομαλή λειτουργία της κοινότητας και ως εκ τούτου τα τελευταία χρόνια έγινε πόλος έλξης από κατοίκους γειτονικών κοινοτήτων καθώς επίσης και από την πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα την ραγδαία οικοδομική ανάπτυξη στην περιοχή.

Πίσω στην σελίδα
Αρχή
©2009, Parpis & Michael Developers Ltd  | Αποποίηση Design & Development by BDigital | Powered by WebStudio